Uppteckning nummer NM-N737

Titel: För kor att gå hem.

Upptecknare: Ernst Janson

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edsta

Man tar en tretumsspik lägger den på govlet intill först till källkon klippa 9 hårstrån av vänstra örat ytterst 9 i strån i ljumsken 9 ytterst i rumpan knyta en tråd om alla stråna säga. Nu binder jag fast dig krona eller kons namn i vår Herras Jesu första knuten andra knuten Kristi namn ock med de 3 Heliga namnen Fader Son ock Helige And. (knyta fast håren vid spiken), så tar ja spiken å en hammare gå efter vänstra sidan på kon inni båset sätta spiken ovanför huvut på kon å säga hit krona ska du gå slå ett slag, å här stå, andra slaget säga ifrån sig ska du aldrig villa gå å till skogs ska du aldrig villa gå. För vår Herras Jesu Kristi Nazarenes Heliga namn. För var ko 1 gång för var ko. Dom säger att kona inte vill gå till skogs lössa spiken eller ta bort den. Läs 1 gg.

Nordiska museet. Frågelista. Läkebok. Saknar nummer därför har Länsmsueet Västernorrland gett NM-nummer. Inlämnad till Nordiska museet 1941 av fru E. Holmdahl.